Vliegende overgang van Freon naar Ammoniak
Van Soest Coldstores Venlo (Lineage)

In 2017 nam Van Soest Coldstores het vrieshuis van Oerlemans Food in Venlo over. Omdat vriezen hun corebusiness is, wilden zij een betrouwbare en betaalbare koelinstallatie. Ondanks het feit dat de oude eigenaar in 2015 had geïnvesteerd in nieuwe machines, kozen ze toch voor een nieuwe ammoniakinstallatie. “Dit is een energetisch interessant en betrouwbaar koudemiddel, en voor ons de beste oplossing voor een optimaal bedrijfsproces”, aldus Roy Roelofsma, directeur van Van Soest Coldstores.

In het voorjaar van 2019 startte Koudeservice Nederland met de ombouw. Omdat de bestaande machines niet op Ammoniak kunnen draaien is een geheel nieuwe machinekamer ingericht met vaten, pompen en compressoren. Ook is al het leidingwerk vervangen, net als de leidingen en installaties op het dak. In totaal hangen er 14 RVS-verdampers in de verschillende vriescellen, die de temperatuur constant op -22⁰ Celsius houden, en 4 in de expeditie ruimte (+5⁰). De besturing van de gehele installatie is ingeregeld via een besturingssysteem dat op afstand bediend kan worden.

Pim Nettinga, directeur van Koudeservice Nederland, heeft zelf de engineering gedaan en vervolgens de koelinstallatie gebouwd, inclusief leidingwerk en de bekabeling voor het besturingssysteem. Vol trots vertelt hij over dit huzarenstukje, waarbij het bedrijfsproces van Van Soest Coldstores niet verstoord mocht worden. “Een bestaand vrieshuis ombouwen is altijd een uitdaging. Gedurende de hele ombouw moesten de vriescellen op -22⁰ blijven. Uiteindelijk hebben we de installatie tijdens een weekend omgezet. Best spannend, maar door een goede voorbereiding is dit vlekkeloos verlopen.”

Roy Roelofsma kent Pim Nettinga al ruim 25 jaar, van toen Pim als leerling bij Post Koudetechniek aan de slag ging. “Pim is een echte vakidioot. Hij doet ook de koelinstallaties van ons vrieshuizen in Rijkevorsel en Gameren. Geen koelinstallatie die hij niet kan maken, repareren of reviseren. En als hij het zelf niet kan, dan regelt hij dat het wordt opgelost. Hij laat ons nooit in de steek. Fijn dat we altijd op Koudeservice Nederland kunnen rekenen!” Vlak voor de Kerst wordt de nieuwe installatie in zijn geheel opgeleverd en kan Van Soest Coldstores beginnen met de ontmanteling van de oude Freon installatie.

Opdrachtgever
Van Soest Coldstores
Locatie
Venlo
Werkzaamheden
Nieuwe installatie
Oplevering
November 2019
Fotografie
Jan Buteijn
Wilt u ook koelinstallaties die werken?
Neem dan contact op met Pim!
Roma Koudetechniek
Montana Snowcenter
Swedice
Lineage Logistics
Koel en Vrieshuis Reimerswaal
The Dutch Nightcrawlers
Constellation Cold Logistics
Frigo Warehousing
Homij Technische Installaties
Vleesbedrijf P. Wils
Frisian Egg