Betrouwbare koeling topprioriteit
Frigo Warehousing Moerdijk

Met de nieuwbouw van een nieuw koel- en vrieshuis in Moerdijk realiseert Frigo een grote op- en overslagcapaciteit aan het water, direct verbonden met de weg en rail. “Een uitstekende logistieke hub waar we voor klanten de Total Cost of Logistics zo laag mogelijk kunnen houden en een bijdrage kunnen leveren aan minder CO₂-uitstoot vanwege minder transportbewegingen”, stelt oprichter van het bedrijf Reinier van Elderen. Belangrijk voor het primaire proces is de betrouwbaarheid van de koelinstallaties. “Daarom heb ik voor Koudeservice Nederland gekozen. Ik ken Pim Nettinga al jaren en weet dat ik op hem en zijn team kan rekenen, dag én nacht.”

Nieuwbouw aan 3e zeehaven van Nederland

De nieuwe hoofdvestiging van Frigo voorziet in de toegenomen vraag naar op- en overslag van gekoelde en gevroren producten. Frigo heeft in Moerdijk de beschikking over een eigen kade van 300 meter lengte met directe short sea verbindingen naar onder meer Engeland, Spanje en Scandinavië. Deze havenlocatie heeft een capaciteit van 47.500 pallets, verdeeld over zes grote vriescellen van 2.440 m² per cel, een aantal kleinere koel- en vriescellen en gekoelde expeditie. In het pand wordt ook een BIP (buitengrens inspectie punt) gevestigd van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, zodat importgoederen als vis en vlees in Moerdijk gekeurd kunnen worden.

Efficiënt omgaan met energie

“Een pand van deze omvang is een energieslurper”, zegt Reinier. “Onze geconditioneerde omstandigheden moeten perfect op orde zijn, anders hebben we geen businessmodel. Daarom is het gebouw super goed geïsoleerd en wekken we zoveel mogelijk energie zelf op met 6.310 zonnepanelen op het dak. Ook hebben we in de expeditie bij de toegang tot de docks, een wand geplaatst als extra temperatuur schil om zo min mogelijk koude verloren te laten gaan. Met de restwarmte uit de koelinstallaties verwarmen we de kantoren en de vloerverwarming in de vloer onder de vriescellen. Bovendien heeft Koudeservice Nederland een Energie Management Systeem ingeregeld waardoor we optimaal kunnen schakelen tussen de verschillende energiebronnen (zonnepanelen, het net en een aggregaat), met zo laag mogelijke energielasten tot gevolg. Als we nu ook nog een windmolen op het terrein mogen plaatsen zouden we energieneutraal zijn. Die aanvraag loopt nog.”

Flexibele koelinstallatie met ammoniak

In eerste instantie wilde Frigo een complete CO₂-installatie, maar dat kwam energie technisch en prijs technisch niet uit. Reinier: “Gezamenlijk hebben we de layout van de koude installatie bedacht die draait op het natuurlijke koudemiddel ammoniak. Door deze vroegtijdig in opdracht te geven heeft Koudeservice Nederland op tijd onderdelen kunnen bestellen waardoor we de kosten konden beheersen en geen last hadden van langere levertijden. Bovendien is de installatie over gedimensioneerd, zodat we flexibel zijn richting te toekomst.” Koudeservice Nederland was verantwoordelijk voor de gehele engineering, uitvoering, oplevering en inbedrijfstelling van de complete installatie. “Pim en ik hebben vaak aan één woord genoeg. Koudeservice Nederland is flexibel en ze komen hun afspraken na. Bovendien kunnen ze onder leiding van Pim alles maken van koeltechniek tot elektrotechniek. En de backoffice zorgt ervoor dat alle benodigde officiële documentatie voor het logboek en de keuringsinstanties op orde is. Wij werken al vele jaren plezierig samen en ik hoop dat we nog jaren op elkaar kunnen rekenen.”

Opdrachtgever
Rijnhier Vastgoed BV
Locatie
Moerdijk
Werkzaamheden
Nieuwe installatie
Oplevering
Gefaseerd, cel 1 september 2022
Fotografie
Wilt u ook koelinstallaties die werken?
Neem dan contact op met Pim!
Roma Koudetechniek
Swedice
Montana Snowcenter
Constellation Cold Logistics
The Dutch Nightcrawlers
Vleesbedrijf P. Wils
Frisian Egg
Koel en Vrieshuis Reimerswaal
Frigo Warehousing
Lineage Logistics
Homij Technische Installaties